Az ipari porszívó hatékonysága

Az ipari porszívó nem csak munkafolyamattal járó koszt képes felszívni, hanem porelszívóként is szolgál. Megfelelő porelszívó burkolat választásával a szerszámgéphez csatlakoztatható, így biztosítva a tiszta levegőt, környezetet munka közben.

Az ipari porszívó hatékonysága

A FLEX ipari porszívókat a műhelyekben, építkezéseken felmerülő porelszívás igényeire tervezték. Kiváló szívóteljesítményt, nagy hatékonyságot nyújtanak egyaránt a por-, szennyeződés- és veszélyes anyagok ellen. Javítják a munkakörülményt és a munkafolyamat végeztével a takarításra szánt időt. A FLEX által forgalmazott akkus kompakt hordozható és a hálózati nagyteljesítményű porszívó ideális választás azoknak a szakembereknek, akik kiemelkedő teljesítményre és megbízhatóságra vágynak.

Felmerülhet egy kérdés, a FLEX ipari porszívó miben különbözik a háztartási porszívóktól? Hiszen, ha fúrók-faragok a háztartási porszívó is tökéletes, el tudja szívni a port. Ez igaz!

Alapvetően abban különbözik, hogy igényorientált kialakítással, speciális szűrőkkel és számos biztonsági- és kiegészítő funkcióval rendelkeznek, amely a munka- és gyártási folyamat során megkönnyítik a keletkezett por elszívását. Egy ipari porszívónak sokféle porral, szennyező anyaggal, nagyobb mennyiségű szennyeződéssel kell megbirkózni, mint a normál háztartásban lévő porszívóknak. Mindemellett a felhasználó egészségének védelmét is szolgálniuk kell azzal a céllal, hogy a munkakörnyezetből a lehető legtöbb port szűrje ki és távolítsa el.

Mi alapján válasszak ipari porszívót?
Hogyan döntsem el melyik a legalkalmasabb számomra?

Első a porosztály azonosítása. Kicsit lentebb olvasható az osztályokra vonatkozó előírás. A második pont az, hogy milyen szűrőtisztításalegyen a porszívónak. A harmadik választás, nedves- vagy száraz szívásra szeretnénk használni a gépet. A negyedik választás pedig a tartálytérfogata, illetve a folyadékkapacitása a porszívónak.

flex_ipari_porszívók_hír_
Ezek után nézzük meg milyen információt találunk a FLEX VCE 26 L MC típusú ipari porszívóról. A legfontosabb dolog az, hogy milyen porosztályba van sorolva az adott ipari porszívó. A porok azonosítása és megfelelő ártalmatlanítása érdekében három porosztályt különböztetünk meg: L-osztály, M-osztály, H-osztály. A porosztályok tájékoztatást nyújtanak a por káros voltáról, és megkönnyítik a megfelelő ipari porszívó kiválasztását az adott alkalmazási területhez. Jelen esetbe a típusban látható L betűjelzés a L-osztályt jelöli. Ebbe az osztályba gyakran a kicsi kompakt, akkumulátoros kézi porszívók tartoznak.
 
L-osztály: ide tartoznak a kissé veszélyes anyagok, mint például a por, gipsz, vagy az épületek felújításánál, takarításánál keletkező szennyeződés, homok vagy mész. Ezeknek a munkahelyi expozíciós határértéke (OEL) 1 mg/m³. A szűrő maximális áteresztőképessége ebben a porosztályban kevesebb, mint 1 %, és az ártalmatlanításra nem vonatkoznak külön előírások. 
 
M-osztály: ebbe az osztályba a közepesen veszélyes anyagok sorolhatók, mint például a fa, fémporok, valamint a festékrészecskék de a műanyagporok, valamint az üvegszál-, és koromrészecskék. Ezek (OEL) értéke 0,1 mg/m³. Ezeknek a porszívóknak az áteresztőképessége kisebb, mint 0,1 %. Az ártalmatlanítást pormentes módszerrel kell végrehajtani.
 
H-osztály: fokozottan veszélyes anyagokat jelöli. Ez a kockázati spektrum csúcsát jelenti, és olyan, az egészségre rendkívül veszélyes és rákkeltő porokat tartalmaz, mint a penészspórák, ásványi rostok, ólom vagy az azbeszt. A H porosztály (OEL) értéke 0,1 mg/m³, és a maximális áteresztőképesség kevesebb, mint 0,005 %.

Az osztályozás után a szűrőtisztítási funkció látható. A porszívó szűrője gondoskodik a részecskék megszűréséről, hogy ne kerüljenek vissza a környezetbe. A szűrő eltömődés és szívóteljesítmény csökkenésének elkerülése érdekébe, a kisebb porszívók kézi szűrőtisztítással (MC), a nagyobb 33 – 44 literes porszívók automatikus szűrőtisztítással (AC) biztosítják működés közben az állandó szívóteljesítményt. 

A FLEX legkisebb VC 6 L MC kompakt porszívója is képes a max. 23000 Pa szívóteljesítményre 1200 Watton. Ideális választás autók tisztításához, viszont nem alkalmas nedves szívásra. Nincs benne elektronikus folyadékszint ellenőrző rendszer, amely figyeli a felszívót mennyiségű folyékony anyagot.

 VC 6 L MCVCE 26 L MCVCE 33 M ACVCE 44 L AC
Porosztályba sorolásL osztályL osztályM osztályL osztály
Felvett teljesítmény1.200 Watt1.250 Watt1.400 Watt1.400 Watt
Maximális térfogatáramlás2.280 l/perc3.600 l/perc4.500 l/perc4.500 l/perc
Maximális szívóerő23.000 Pa21.000 Pa25.000 Pa25.000 Pa
Tartály térfogat6 L25 L30 L42 L
Folyadék kapacitás-16 L17 L26 L
Szűrőtisztításkézi szűrőtisztításkézi szűrőtisztításautomata szűrőtisztításautomata szűrőtisztítás
Tömeg4,7 kg8,4 kg15,2 kg16,7 k